به گزارش راهبرد معاصر، ستاد ملی کرونا به منظور کاهش مرگ و میر ناشی از کرونا و مهار شیوع سویه دلتا کرونا تعطیلی سراسری را در دستور کار خود قرار داد. این طرح قرار است با جدیت بیشتر و اعمال جریمه برای افراد خاطی اجرا شود. طرح تعطیلی سراسری از روز دوشنبه 25 مرداد ماه اغاز و تا روز شنبه 30 مرداد ماه ادامه دارد . از فردا دوشنبه همه ادارات بانک ها و اصناف تعطیل می شوند و تنها مشاغل ضروری گروه یک اجازه فعالیت خواهند داشت. برگزاری مراسم عزاداری در فضای بسته ممنوع است. هم چنین ممنوعیت تردد بین استانی از ساعت 12 امروز یکشنبه در جاده های سراسر کشور اعمال می شود و همه مجوزهای تردد لغو و جریمه ها بعد از مدت یک ماه دوبرابر می شود.اتاق اصناف نیز طی اطلاعیه ای لیست جدید مشاغل گروه یک را اعلام کرد و فعالیت سایر مشاغل ممنوع است.
اتاق اصناف ایران در پی جدیدترین مصوبات ستاد ملی کرونا مبنی بر تعطیلی از دوشنبه تاریخ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ تا پایان روز شنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۰ طی اطلاعیهای اعلام کرد که تنها گروه شغلی در محدودیت جدید امکان فعالیت دارند و فعالیت سایر مشاغل ممنوع است.
همچنین در این اطلاعیه از “خانواده بزرگ اصناف کشور” خواسته شده تا با افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی در رعایت پروتکلهای بهداشتی و افزایش آن به سطح بیش از ۹۰ درصد، موجب قطع زنجیره انتقال این ویروس منحوس در جامعه شوند و از تشدید بازرسی، نظارت و برخورد قاطع با واحدهای اندک خاطی از سوی اتاقها و اتحادیههای صنفی خبر داده است.
فهرست مشاغل ٢١ گانه مجاز در این دوره:
۱- کارخانهها و کارگاههای تولیدی، مراکز صنعتی و معدنی، کشاورزی، شیلات و خدمات وابسته
۲- مراکز زیر ساختی و حیاتی، مراکز تامین و توزیع آب، برق، گاز، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیتهای تصفیه و تهویه هوا، پالایشگاهها و جایگاههای سوخت
۳- حمل و نقل عمومی کالا و مسافر برونشهری شامل ریلی، هوایی، جادهای و دریایی.
۴- حمل نقل عمومی درون شهری
۵- ادارات و مراکز نظامی، انتظامی و امنیتی، امدادی و ستادی
۶- فروشگاههای زنجیرهای (تنها بخش مواد غذایی و بهداشتی)، سوپرمارکتها، میوهفروشیها و سبزی فروشیها، میادین میوه و ترهبار
۷- مراکز تولید، نگهداری، توزیع و فروش محصولات پروتئینی و خدمات وابسته
۸- مراکز تولید و عرضه فرآوردههای لبنی و نانوایی (تولید فراوردههای نانوایی)
۹- مراکز بهداشتی، درمانی، امدادی، اورژانس و تامین آمبولانس دولتی و خصوصی
۱۰- داروخانهها، مراکز و فروشگاههای دامپزشکی، پخش دارو، عطاری و داروهای سنتی
۱۱- مراکز تهیه، تولید و توزیع مواد غذایی و خوراکی آماده (صرفا بیرون بر).
۱۲- خدمات اپراتورهای ارتباطی، خدمات الکترونیک و فعالیتهای پستی
۱۳- شرکتهای خدمات اینترنتی (اعم از تامین کنندگان اینترنت، فروشگاههای اینترنتی و شرکتهای خدماتی مبتنی بر اینترنت)
۱۴- رسانههای مکتوب و بر خط و مشاغل مشابه
۱۵- مراکز نگهداری خدماتی سالمندان، معلولان، جانبازان، مراکز توانبخشی و مراقبتی و آسایشگاهها
۱۶- تعمیرگاههای انواع خودرو، لوازم خانگی، الکتریکی، الکترونیکی، کامپیوتر، تاسیساتی، کلیه خدمات فنی و کارواش
۱۷- فروشگاههای انواع قطعات لوازم یدکی
۱۸- فروشگاههای انواع مصالح ساختمانی و آهن آلات
۱۹- کارگاههای صنعتی (مانند جوشکاری و تراشکاری و مشابه آن)
۲۰- چاپخانهها
۲۱- خشکشوییها
بر این اساس با توجه به اینکه پیش از این فهرست مشاغل گروه یک ۲۹ رسته بود، ۸ گروه شغلی شامل فعالیت تیمهای ملی و لیگهای وابسته در رشتههای مختلف؛ غذا و ملزومات حیوانات خانگی، ملزومات و تجهیزات دامپزشکی؛ فروشگاههای مواد شیمیایی با کاربرد صنعتی و کشاورزی؛ فروشگاههای لوازم ایمنی و آتش نشانی؛ کرایه خودرو بدون راننده، پارکینگ عمومی؛ سینما خودرو/ تئاتر خودرو؛ مراکز اقامتی (شامل هتل، متل، مهمانپذیر، پانسیون و مشاغل مشابه)؛ فروش گل و گیاه تزیینی و طبیعی و مواد اولیه کشاورزی، باغبانی و دامداری۲۲- مراکز فروش عینکهای طبی از فهرست مشاغل ضروری حذف شدند.
گفتنی است که در راستای مدیریت خیز پنجم بیماری در کشور، علاوه بر صنوف، کلیه ادارات، سازمانها و بانکها نیز از دوشنبه ۲۵ مرداد الی شنبه ۳۰ مرداد در سراسر کشور تعطیل است و از ظهر روز یکشنبه تردد بین استانی محدود میشود.
البته مشاهدات میدانی حاکی از آن است که در محدودیتهای قبلی، حتی در تعطیلات سراسری تهران برای کنترل بیماری کووید ۱۹ از سه شنبه ۲۹ تیرماه تا پایان روز یکشنبه ۳ مرداد هم اصناف غیرضروری همچنان به فعالیت خود ادامه دادند که البته شرایط اقتصادی و نبود حمایتهای دولتی در این وضعیت تاثیرگذار است. چرا که طبق اعلام مسئولان صنفی، حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد واحدهای صنفی اجارهای هستند.
کارشناسان سلامت هم تاکید دارند که باید نظارت ویژه و سختگیرانهای بر اعمال پروتکلها و رعایت محدودیتها از سوی دستگاههای مختلف برقرار شود و وضعیت مشابه تعطیلات سراسری قبلی در کاهش بار بیماری موفق نخواهد بود.
زمان اجرای طرح ممنوعیت تردد بین شهری فعلا از 23 مرداد تا 5 شهریور یعنی حدود دو هفته به اجرا در می آید و در صورت ادامه وضعیت بحرانی کرونا در ستاد ملی مقابله با کرونا تمدید خواهد شد.
پلیس به پلاک های غیر بومی هشدار داده که وارد سایر استان ها نشوند و کسانی که قبلا به این شهرها سفر کرده اند در زمان باقیمانده از شهرها خارج شوند.
در طرح ممنوعیت تردد بین شهری جدید پلیس به صورت جدی وارد میدان شده و از ترددهای غیرمجاز جلوگیری می کند و این گونه نیست که با تذکر و اعمال جریمه اجازه تردد داده شود بلکه همه خودروهای غیرمجاز بازگردانده می شود.
قبلا برای اخذ مجوز تردد بین شهری باید به فرمانداری ها مراجعه می شد اما در این دوره هیچ گونه مجوزی برای تردد صادر نمی شود و از مردم خواسته شده از مراجعه به فرمانداری ها خودداری کنند.
طرح ممنوعیت تردد فعلا در خصوص خودرو ها اعمال می شود و تا این لحظه تصمیمی برای حمل و نقل عمومی مانند قطار و اتوبوس گرفته نشده و فعلا امکان سفر با این وسایل وجود دارد.مترو و قطار، اتوبوس حداکثر با یک سوم فعالیت داشته باشند، اما قطارهای داخلی مثل مترو به کار خود ادامه میدهند.
موضوعی که قبلا مورد انتقاد رئیس ستاد ملی کرونا در تهران قرار گرفته بود و خواستار ممنوعیت تردد با هر وسیله ای شده بود.
بسیاری از مردم با ممنوعیت تردد موجود از وسایل عمومی برای سفر به سایر شهرها و استانها استفاده می کنند که خود عامل شیوع کرونا است.